Ez egy kicsit bonyolultabb a nevénél...De minden hülye el tudja késziteni...
Sült sonkaElőkészítési idő: 10 percSütési idő: 45-55 perc / 1 kgSütési hőfok: 125-150°C és 225°CHozzávalók:5-8 kg sonkaBevonó:2-4 evőkanál mustár2-4 evőkanál barna cukor2-4 evőkanál száraz kenyérbélszegfűszeg a dekorációhoz 1.lépés: Helyezzük a sonkát egy rácsra (rostélyra), egy serpenyőbe, a bőrös részével felfelé. Nyomjunk a legvékonyabb részébe egy sütő-hőmérőt, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem ér hozzá a csonthoz.2.lépés: Tegyük be a sonkát a sütőbe. Nehéz meghatározni pontosan a sütési időt, a legjobb, ha a hőmérőhöz alkalmazkodunk. Ha eléri a 77°C, a hús megsült.3.lépés: Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk állni egy kis ideig. Távolítsuk el a bőrt, és az alsó zsírt amennyire szükséges.4.lépés: Keverjük össze a hozzávalókat a bevonóhoz, majd kenjük be vele a sonkát. Tegyük vissza a sütőbe 225°C-on 10 perce, vagy amig aranybarna nem lesz mindenhol. Díszítsük szegfűszeggel. Megjegyzés: Ha a sonkát alacsonyabb hőmérsékleten sütjük, akkor kevesebb lét fog elveszteni, és a hús sokkal lédúsabb lesz. Természetesen alacsonyabb hőmérsékletnél tövább kell sütni. Variáció: Sokan figyelembe veszik, hogy a hús sokkal szaftosabb lesz, ha lefedik tésztával. Készítsük el a tésztát: keverjünk össze kb 800 g rozslisztet 1 liter vízzel. Azután nyújtsuk ki , és helyezzük a sonka felületére, úgy, hogy a réteg olyan 1,5 cm legyen. Ne sózzuk meg. Ha a sonka túl sós, a tészta megköti a felesleges sót. Tipp: A sonka leve, amit a serpenyőben gyűjtünk össze felhasználható egy finom mártáshoz. Legyünk óvatosak, eléggé sós lesz. Egy kipróbált módszer, hogy összekeverünk egy kis almakompótot őrölt gyömbérrel és mustárral, majd a meleg sonkával együtt tálaljuk.